Somrig kalorifri smak av jordgubbe till ditt kolsyrade vatten
Jordgubben är kanske vårt allra mest älskade sommargodis, tillsammans med grädde eller glass en varm sommardag finns det inget som kan konkurrera. Vi odlar, plockar och köper dessa röda små juveler med mycket möda och ibland ganska dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke då det är mer än bara den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så oerhört efter, det är hela känslan av sommar, avslappning och nostalgi som jordgubbarna för med sig.
Det är en intressant frukt – jordgubben – då man vanligtvis tar den för att vara ett stort bär, vilket egentligen inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock allmänt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.
Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre olika sorters smultron från tre olika kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron och Europeiska parksmultron som man på 1700-talet odlade fram denna hybrid som snabbt blev populär och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev snabbt en uppskattad del i vår flora.
I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det samtidigt mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en självklar plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.
Man kan använda jordgubbarna till mycket. Naturligtvis är de fantastiskt goda att äta bara som de är, med lite socker på, tillsammans med grädde eller en klick vaniljglass… Men jordgubbar är också poppis att lägga på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.
Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser underbart somrigt och inbjudande ut. Ännu godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av alla.
Aromhusets bordsvattenaromer innehåller inget socker och inga sötningsmedel, dessutom är de helt fria från färgämnen och onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter bara några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får ljuvlig smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får behålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom till en liter kolsyrat vatten, men man kan givetvis ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset innehåller 30 ml arom.
Aromhusets Jordgubbe kan användas även till annat. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde och annat gott så kan man ha lite av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att ge tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Gör man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med Aromhusets essens, likaså är det gott i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.