Njut av läskande kolsyrad Fläderblom, utan en enda kalori
Fläder är en buske, eller ett litet träd med många grenar, som kan växa sig så högt som 4-5 meter. Ofta blir busken lika bred som hög. Fläder växer vilt i Europa, Sibirien och nordvästra Afrika och har sötdoftande vita blomklasar som blommar i Sverige i juni-juli, samt bär som mognar i augusti. I Sverige har man en tradition av att koka saft av buskens blommor, men på andra ställen använder man både trädens bär och blad för olika ändamål. Bladen innehåller ett gift som försvinner vid kokning. Förr sade man att flädern garanterade att goda husandar stannade på ens tomt. Förutom goda dofter och smaker är flädern en fröjd även för ögat med sina söta små blomklasar och prunkande bladverk.
Fläderblomssaft tillhör toppen av de svenska sommarsmakerna tillsammans med diverse bär. Vem har inte bjudits på hemgjord fläderblomssaft under sina barnaår? Den söta smaken och den underbara eftersmaken av blommor är svårslagen. Minnesbilder av mormors/farmors trädgård och känslan av en sval sommarbris som leker i håret dyker upp hos många. Fläderblom går också under namnen hyll och hyllebuske, särskilt i södra Sverige.
När man kokar fläderblomssaft så har man i en ansenlig mängd socker vilket vi alla vet inte är det bästa för vare sig barnatänder eller figuren. Med dagens vetskap om sockrets dåliga inverkan på kroppen vill man i så lång utsträckning som möjligt undvika sötade drycker då det är just i sockrade drycker som man får i sig oväntat stora mängder socker och kalorier.
Det finns idag en stor marknad där söta drycker är sötade med artificiella sötningmedel, men det är omdebatterat huruvida dessa är gynnsamma för hälsan i det långa loppet. Dessutom lämnar sötningsämnen alltid en konstig bismak efter sig och gör ofta drycken onödigt sliskig.
Det finns ett stort intresse för smaksatt kolsyrat vatten. Utbudet är ganska smalt, även om Sverige är ett föregångsland med fler smaker tillgängliga än i de flesta andra länder. Vi svenskar köper mer smaksatt bubbelvatten än naturellt, trots att smaken vanligtvis är väldigt svag.
Om man själv smaksätter sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer så kan man själv avgöra precis vilken smak man känner för i stunden, samt hur mycket smak man vill ha i sitt vatten. Aromhuset har ca 20 olika smaker, däribland Fläderblom, och doseringen är mycket enkel. Antingen kan man dosera med aromflaskans kapsyl, eller med avsedd doseringspipett. Rekommenderad dos Fläderblom bordsvattenarom är 2 ml per liter vatten och då varje liten flaska rymmer 30 ml så räcker den till hela 15 liter rikt smaksatt vatten. Vill man ha svagare smak i stil med det man finner i butik så halverar man mängden. Man kan givetvis också ha i mer, för ännu rikare smak.
Aromhusets aromer för kolsyrat vatten innehåller vare sig socker eller sötningsmedel, inte heller kemiska färgämnen eller konserveringsmedel. Därför kan man nu med gott samvete dricka smaksatta drycker, och även ge dem till barnen. Fläderblomssaft i årets tappning är sockerfri, men smakrik, bubblande och läskande god och helt klart en given dryck på sommarens kalas!
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.